IRGALMASSÁG SZENTÉVE | rendkívüli jubileumi év


Ferenc pápa a II. vatikáni zsinat lezárásának 50. évfordulóján, 2015. december 8-án nyitotta meg az IRGALMASSÁG RENDKÍVÜLI SZENTÉVÉt, mely 2016. november 20-áig, Krisztus király ünnepéig tart.


A jubileumi év meghatározása:

jubileumi év, szent év (ol. Anno Santo): a kegyelem különleges ideje, mely az üdvtörténet nagy évfordulóihoz kötődik, s a bűnbocsánat és a bűnökért járó ideigtartó büntetés elengedésének éve. - A rendes ~ 25 évenként következik és 1 teljes évig tart, a rendkívüli jubileumi év bármely évben tartható, s időtartama kisebb is lehet (jubilaeum minus). - A ~et a pápa hirdeti és nyitja meg. Meghirdetése bullával, megnyitása 1500 óta a szent kapu kinyitásának szertartásával történik (az 1929-es rendkívüli ~et XI. Pius p. I. 6: kivételként az Auspicantibus nobis kezdetű ap. konstitúcióval hirdette meg). A ~ben a pápák által meghatározott feltételek mellett teljes búcsú nyerhető. A ~ ósz-i gyökere az 50 évenként visszatérő jóbel év.

forrás: Magyar Katolikus Lexikon


A hivatalos vatikáni logó:

Az Irgalmasság Évének hivatalos szentszéki logóját - Marko Ivan Rupnik SJ, szlovén jezsuita mozaikművész alkotása - az alábbiakban tekinthetik meg Prezi formájában:


A pápai bulla:

2015. április 11-én, szombaton délután, az Isteni Irgalmasság Vasárnapjának (április 12., Húsvét második vasárnapja) első vesperásán tette közzé Ferenc pápa a Jubileumot meghirdető Bulláját, amelynek címe: „Misericordiae Vultus” – (Az irgalmasság arca). A bullában a pápa kifejti a jubileumi év meghirdetésének indokait és megjelöli azokat a főbb irányvonalakat, amelyeket követnünk kell, hogy a lehető legjobban megélhessük a szentévet.

A bulla rövid ismertetője a Vatikáni Rádió honlapján olvasható, vagy a bulla teljes szövege a következő hivatkozásról letölthető: „Misericordiae Vultus” – (Az irgalmasság arca) letöltése... (PDF, 180 kB)


Az irgalmasság cselekedetei:

A Nagyváradi Egyházmegye jóvoltából az alábbi kép szép, áttekinthető formában foglalja össze az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit, amelyek gyakorlására ebben az évben különösen is érdemes odafigyelnünk.
Nagyításhoz, klikk a képre!